 B DŁOŃ_WEW
  1. o potrawie
    1. w użyciu rzeczownikowym:
      1. <<odnosi się do przetworu z ugotowanych owoców, z dodatkiem cukru, spożywanego zwykle jako dodatek do pieczywa>>
        dżem
      2. <<odnosi się do tłuszczu zrobionego z mleka, głównie krowiego, służącego do smażenia potraw lub smarowania pieczywa i jest składnikiem ciast>>
        masło
  2. o pokrywaniu
    1. w użyciu czasownikowym:
      1. <<odnosi się do czynności polegającej na tym, że ktoś pokrywa jakąś substancją powierzchnię czegoś>>
        smarować
      2. <<odnosi się do czynności, polegającej na tym, że ktoś nakłada farbę na jakąś powierzchnię>>
        malować

PRZYKŁADY

  1. o potrawie
  2. Moja żona zawsze smaruje chleb cienką warstwą masła, a ja lubię grubszą warstwę.

  3. o pokrywaniu
  4. Zjadłem chleb posmarowany masłem.